Hoppa till innehåll

Darya valde livet

Ljus i Öster ger stöd till arbete med utsatta kvinnor i Centralasien.

Darya är en ung kvinna och mamma till fyra barn. Under en lång tid utsattes hon för våld i hemmet av både sin man och svärföräldrar. Hennes svärfar sa ofta till henne:

”Vi tyckte synd om dig och välkomnade dig i vårt hem. Var tyst och gör som du blir tillsagd.”

I tystnad fick den föräldralösa Darya utstå både fysisk och psykisk misshandel. Även barnen blev slagna och familjen visste att hon inte hade någon att klaga till, eftersom hon endast har en syster och bror.  En dag gick svärfadern för långt och slog barnen alldeles för hårt samt förolämpade Darya så grovt att hon blev inlagd på sjukhus på grund av allvarlig traumatisk stress. Väl hemma igen fortsatte misshandeln och efter ett tag började hennes kropp skaka okontrollerat och det blev svårt för henne att tala normalt.

Hennes syster kom vid den tiden för att besöka henne och när hon såg Darya i det tillståndet ringde hon en organisation som hjälper utsatta kvinnor. Medarbetare från hjälporganisationen, tillsammans med polisen, gick för att möta Darya. När Darya såg dem, sa hon:

”Snälla, ta mig bort från detta helvete. Här är jag inte en fru och svärdotter utan bara en slav.”

Hon kunde inte ens gå själv på grund av skadorna. När de såg vilken situation hon var i, tog de med henne till ett hem som organisationen har förvärvat för utsatta kvinnor där de kan känna sig trygga och få hjälp.

Den första tiden var Darya emotionellt instabil och grät mycket, hon ville till och med avsluta sitt eget liv. Psykologer på plats i kvinnohemmet stöttade och hjälpte henne, genom bland annat samtalsterapi. För första gången fick Darya höra att det som hände henne inte var hennes fel och att hon är den bästa mamman hennes barn kan ha, som behöver henne i livet. Steg för steg blev Daryas självkänsla bättre och ett leende började synas i hennes ansikte.

Nu drömmer hon om att lära sig broderi för att kunna försörja sig själv.

Ljus i Öster stöttar medarbetare, i ett land i Centralasien, som arbetar på det kvinnohem som Darya fick komma till. Organisationens hjärtefråga är att ge skydd och hjälp för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet eller är offer för människohandel. Där får kvinnorna de stöd de behöver, både i form av terapi och rättshjälp samt att lära sig hantverk eller annan utbildning för att kunna försörja sig själv. Alla medarbetare är utbildade psykologer, jurister, med mera, för att kunna ta hand om utsatta kvinnor och barn på bästa sätt.

Namn är ändrat av säkerhetsskäl. Personerna på bilden har ingen koppling till texten.

Vill du vara med och ge hopp och en framtid till utsatta kvinnor i Centralasien, swisha en gåva till
900 36 25 och märk med ”Kvinnohem”.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet