Hoppa till innehåll

Dalai Lamas lärjunge hörde namnet Jesus

I skuggan av de magnifika bergen runt Tibet döljer sig mycket våld, mörker och hemligheter. Det vet Tenzin. Han tog sig ända till toppen som tibetan-buddhistisk munk, när det mäktigaste namnet i världen, Jesus Kristus, vände upp och ner på allting. 

Tenzin växte upp i en tibetansk by. Hans mor var en hängiven tibetan-buddhist som ville visa sin tacksamhet till andarna, och gav honom till templet som ett offer, när han var 15 år. Seden är vanlig i deras kultur. Lamorna, de religiösa lärarna, tar emot pojkar från 7 års ålder som blir deras lärjungar och tjänare i templet.
Det finns ingen översikt i templen. De tibetanska munkarna svarar inte inför någon, utan är auktoriteten i samhället och leder sina byar. De namnger barnen, väljer äktenskapen, skapar reglerna för sina regioner. Ungdomarna i deras våld är lämnade helt åt sitt öde.
Våld, både fysiskt och verbalt, är vanligt i templen. Så normalt att Tenzin än idag inte skulle kalla ett slag för ett övergrepp. Men han berättar att det skedde långt mer än så. Varje natt hörde han andra barn gråta. Han klarade sig själv från sexuella övergrepp, som är så vanligt förekommande, men vill fortfarande inte tänka på allt han sett och hört.

Vår västerländska romantiserade bild av buddhism är fjärran från när man hör om Tenzins liv. Han har sett vad det är från insidan. Medan vi fascineras av yogan och meditationen lever människor där religionen nått sin fullhet i mörker. Det får man knappt prata om i väst, därför är det desto viktigare att Tenzins vittnesbörd får spridas.

Enligt vår partner Eugene Bach, från Back to Jerusalem, är Tibet den tuffaste regionen de arbetat i. Många gånger har deras team blivit så misshandlade av tibetanska munkar att de hamnat på sjukhus. Det är mer våldsamt i Tibet än i de islamska länderna de verkat i. Något som utmärker tibetanerna är att religionen inte bara är kulturell, hela 90 % är fullt överlåtna i sitt dagliga utövande. Bland Islam är den siffran 5–10 %.

Tibetan-buddhism anses vara den renaste formen av buddhism, berättar Bach. När jag kom till byn och såg ingången till hemmet där Tenzin växte upp blev jag chockad. En blå apa som såg ut som en korsning med en ond demon var avbildad vid ingången. Apan höll en kvinna i håret och höll på att skära av hennes hals, med en stor kniv, medan blodet rann ner. Det var Tenzins familje-gud, säger Bach. Denna demon hade som uppgift att skydda hemmet.
”Bön” eller ”Bon” är en tibetansk religiös tradition, som denna hushållsgud härstammar från. I tibetan-buddhism har bön-religionens gudar integrerats.

– Tibetanerna fruktar demonernas vrede och försöker blidka dem, samtidigt som de vet att det egentligen bara är demonerna de behöver beskyddas från. Religionen de tjänar, tjänar inte dem. Gudarna de vördar, gör ingenting för den som är trogen. Tibetanerna har arbetat förgäves sedan buddhismens begynnelse, säger Tenzin. Men resan till den insikten har varit lång.

I templet upptäckte de snart att unge Tenzin var intelligent och hade fallenhet för sin uppgift som munk. I sin jakt på full upplysning och sanning kom han att resa från tempel till tempel, och spenderade även tid i det kända Potalapalatet i Lhasa. Samtidigt var det oroligt och många upplopp i regionen. I en längtan att studera under den högste andliga läraren, Dalai Lama, i Indien, flyr Tenzin ut ur landet. Det blir en resa på 321 mil över Himalaya, barfota, utan utrustning och mat. Till slut anländer Tenzin i Dharamsala och drömmen att studera under Dalai Lama går i uppfyllelse. Men i Indien händer något mer. En släkting som mött Jesus, har fått en maning från Gud att söka upp Tenzin. Han delar kort om Jesus, men Tenzin vill inte höra mer, och släktingen åker hem igen. På Tenzins insida går dock tankarna på högvarv.

Samma natt frågar Tenzin en lama om Jesus. Denne blir förskräckt och varnar honom att aldrig säga det namnet igen. Han förklarar att Jesus är farligare än alla andra andar och gudar.

– Jag har sett det. Jag har sett kraften hos dem som följer Jesus, utbrister han och förklarar att medan Mara (buddhismens motsvarighet till djävulen), besegrar dig med mörker, besegrar Jesus dig med ljus… Jesus och Hans följare förstör ordningen av allt vi känner till.

– Lärare, om Jesus är så farlig, varför har jag aldrig hört om honom förut? frågar Tenzin. Man förhindrar inte spridningen av ett virus genom att ta in det i sitt hem och undersöka det, man håller det så långt bort som möjligt, svarar laman, och på samma sätt tar du inte Jesus till ditt tempel och undersöker Hans faror. Du håller Hans namn så långt från dina elever som möjligt! 

Tenzin var kvar i Indien flera år och fortsatte söka upplysning. Och trots varningen att hålla sig borta funderade han över Jesus. Tydligen kunde alla andra religioners gudar nämnas och debatteras. Namnen på hinduismens 330 miljoner gick bra, men namnet Jesus, där gick gränsen. Eugene Bach förklarar att Jesus anses skapa förvirring, motsatsen till upplysningen de söker.

Tillbaka i Tibet drabbas Tenzin av tuberkulos och vårdas av en missionärsdoktor som vittnar för honom och ger honom en ny bok, full av upplysning, Bibeln. I en dröm får Tenzin möta Jesus som säger: ”Följ mig!” Han blir frälst och helad. Men i templet möts hans omvändelse av starka reaktioner. Han blir torterad under tre dagar, med målet att han ska dö långsamt, tills hans bror hjälper honom att fly på natten. 

– Kom aldrig tillbaka, du kommer bli dödad!
Idag är Tenzin en av Ljus i Östers nationella arbetare. Efter livet som tibetan-buddhist har han gift sig, fått barn och lever nu för att berätta om Jesus för sitt eget folk. 2018 bestämde han sig för att komma tillbaka till sin by, trots riskerna, för att hjälpa människor genom ett medicinskt projekt. Många lider i byn och har akut behov av vård. Men när han kom tillbaka, inte för att hämnas utan för att ge liv, förundrades de över vilken Gud han måste tjäna och skadade honom inte. Minst 100 personer har kommit till tro genom medicinprojektet de senaste två åren.

Farväl till Buddha, boken om Tenzins liv där många av tibetan-buddhismens hemligheter avslöjas, finns nu på svenska. Köp den, läs den och sprid den. Här ges bara en glimt av en ofattbar resa.

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg