Hoppa till innehåll

CAMILLA OLSSON: Hur får vi unga att bli ”all-in” för Jesus?

Mycket konkurrerar om ungas uppmärksamhet, men inget når genom bruset som den passion du har för Jesus. Vill du nå nästa generation – börja med ditt hjärta.

Jag tror att alla unga människor vill vara passionerade för någonting. Det finns en längtan att gå ”all in” för något som är större än att bara leva för sig själv. Det kan vara något så enkelt som en musikstil, som gör
att man klär sig på ett visst sätt under en period. Det kan även vara en livsåskådning eller filosofi. Det kan ibland driva unga människor till att gå med i gäng och ibland extrema grupper för att få en känsla av tillhörig- het, mening, bekräftelse och också någonting att fästa sin uppmärksamhet på. Det kan leda till val som är destruktiva och som man senare i livet får ”städa upp” efter, eller också se tillbaka på med distans som lockar till skratt över ungdomens impulser.

Som andliga ledare behöver vi bli experter på att locka en ung generation till det som bygger deras liv på lång sikt. Vi behöver hitta de blivande missionärerna, de som vågar gå ut på djupt vatten och de som är redo för äventyr.

Nyligen hade vi den stora förmånen att ha Eugene Bach hos oss med ett team från Ljus i Öster. Han är en man med bakgrund i USA:s armé som fick sin kallelse i unga år. I över 20 år har han ägnat sig åt att sprida biblar i de mest otillgängliga och stängda länderna som finns i världen för evangeliets skull.

Att lyssna på Eugene och det liv han lever var otroligt spännande. Att förstå att vårt engagemang för de onådda mellan Kina och Jerusalem, kan påskynda Jesu återkomst. Eugenes passion har resulterat i de mest innovativa och kreativa sätten jag någonsin hört om, för att nå ut med Guds ord. Genom den senaste tekniken har hans team utarbetat små hylsor som innehåller hela Bibeln och är lätta att föra in i det vi brukar kalla för stängda länder.

När hologrambibeln presenterades nyligen i den kyrka jag tjänar i, kunde man släppt en nål i salen och det hade hörts. Passion skapar passion och fascination. Den är smittsam. Vi behöver alla bli passionerade över det vi gör för Jesus. Det påverkar mer än något annat en ung generation.

Jag är övertygad om att det är berättelser som dessa, som på allvar kan skapa ett intresse för mission. Det handlar inte alltid om vad vi säger om mission, utan det är elden som våra hjärtan brinner med som avgör.

Jag tror bollen ligger hos oss, och om vi själva har en fräsch upplevelse och beröring av Jesus. Man kan inte bara presentera statistik, förlita sig på sin organisation och ha olika projekt för att få med sig unga ut i missionen. Vi måste kunna förmedla liv. Eugene kunde få våra hjärtan att brinna och längta efter att missionera därför att han själv brann. Det bästa sättet att bryta igenom bruset av alla röster som vill fånga ungdomars intressen är äkta hängivenhet till vårt uppdrag. Det får vi främst genom att vi själva lever nära människor som ännu inte hört om Jesus och lever nära andra som faktiskt brinner mer än vi gör. De finns, och Gud vill mer än gärna koppla oss med sådana eldsjälar.

Utbudet för ungas uppmärksamhet är enormt och vi konkurrerar om ungdomars uppmärksamhet mer än någonsin. Där måste vi be, vara kloka, vara innovativa och kunna ge en utmaning för ungdomar att ge sitt liv för. Ett hjärta som brinner når ändå ända fram. Som Bibeln säger:

”Mer än allt som ska bevaras, bevara ditt hjärta, för därifrån utgår livet”, Ordspråksboken 4:23

FOTNOT: Camilla är pastor i församlingen Arken i Värnamo. Detta är en krönika som hon skrev för tidningen Ljus i Öster under 2019.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet