Hoppa till innehåll

Broder Yun beredd att släppa allt och komma till Sverige

Broder Yun vill ge tillbaka det han fått från skandinaviska missionärer i Kina. Hans kollega och tolk, Uncle Tang, berättar om den planerade Sverigeturnén, och att det nu finns en församling i varje gatuhörn i Kina. 

Med krossade ben hävde sig Broder Yun upp i sin cell och började gå. Järndörrarna öppnade sig och plötsligt befann han sig utanför murarna. Medan han tog steg framåt, hade Gud helat hans kropp.

Nu är det 22 år sedan Gud hjälpte Broder Yun, ”den himmelske mannen”, fly landet. Han hade en nyckelroll i den kinesiska husförsamlingsrörelsen och satt inne för sin tro. Sedan dess har han levt för visionen att ta evangelium till alla mellan Kina och Jerusalem, genom Back to Jerusalem (BTJ), Ljus i Östers partner i Kina.

– Jag fick i uppdrag av hans församling att skydda honom när han är i väst och representerar husförsamlingarna. Jag blev hans pastor och tolk, berättar Uncle Tang. 

Broder Yun tränar BTJ’s kinesiska missionärer, har lärjungaträning online för kristna i väst och tillsammans med Uncle Tang reser han runt och uppdaterar världen om vad som pågår i den underjordiska församlingen. I höst har vi bjudit in Broder Yun och Uncle Tang på en Sverigeturné. Just nu vet vi inte hur det kommer gå med restriktionerna, men vi anpassar oss på det sätt som behövs, precis som Kinas kristna ständigt får göra. För en tid sedan kunde 500 samlas, men med den nuvarande övervakningen kan de samla max 10-15 personer. Det innebär att en sådan församling nu samlas på mellan 30-50 platser i staden, istället för en plats.

– Då hamnar man överallt, i varje gatuhörn. Man är en levande församling som kommer ännu närmare människor mitt i livet, säger Uncle Tang och tillägger: Ingen av ändringarna är negativ, utan en möjlighet att göra något bättre och nå ännu längre.

Det finns mycket att lära av de kristna kineserna. Den underjordiska kyrkan har sedan 1949 ökat till 200 miljoner människor, enligt statens beräkningar. Där funkar det inte med stora predikanter och väckelsemöten, allt står och faller med hur motiverad husförsamlingen är att fullborda missionsbefallningen. Evangeliet går fram genom personliga vittnesbörd. Det gör att, även om arbetet kompliceras i svåra tider, så fortsätter tillväxten.

– Hemligheten för Kinas tillväxt är att alla troende är evangelister.

Enligt BTJ’s rapporter blir 1 miljon frälsta varje månad. Den ökade kontrollen har lett till mer rädsla och större hopplöshet, men också till att ännu fler öppnar sina hjärtan för Jesus.

Nu finns 200 miljoner kameror med ansiktsigenkänning, som ska bli 500, för att man vill veta var 1,5 miljarder invånare befinner sig alla tider. Kinesiska staten utnyttjade Coronakrisen för att installera ny övervakningsteknologi som begränsar rörelsefriheten mer. Kina gör sig också redo att exportera tekniken och Saudiarabien står först på kö – de vill också övervaka hela sin befolkning. Det låter mörkt.

– Men om det finns kärlek, hängivelse och vision hittar man alltid en väg.
Allt fler kinesiska missionärer erövrar länderna mellan Kina och Jerusalem. Nu har även Afghanistan hamnat på våra hjärtan, och vi sänder de första förtrupperna i höst. Nu sänder vi inte bara kinesiska missionärer. Där vi varit länge har folk börjat få en missionskallelse. Nu börjar Iran sända missionärer, säger Uncle Tang. Iran är det land där flest kommer till tro procentuellt i världen. 3 miljoner har blivit frälsta på 4 år, och Corona-effekten i det hårt drabbade landet har ökat antalet som blir frälsta per månad från 300 till 3000.

Trots riskerna med att resa lämnar Kinas kristna nyckelledare sina SIM-kort och möter Uncle Tang i olika ”safehouses”, där de får uppdateringar om hur det går för deras utsända missionärer som de själva inte kan besöka. 

Broder Yun kan själv inte resa till Kina, han gör tvärtom, och besöker de länder som tidigare århundrade skickade missionärer till Kina. Han upplever att han har en skuld att återbetala till oss, eftersom evangeliet nådde honom genom skandinaviska missionärer. 

– Får han en inbjudan är han beredd att släppa allt och komma.  

På Broder Yuns hjärta ligger en längtan att se Europa få tillbaka visionen och återigen bli sändande nationer. För 100 år sedan kom den största andelen missionärer härifrån, men för varje år som går blir det färre, samtidigt som islam växer sig starkare. 

– Missionen behöver vara ryggraden i församlingarnas verksamhet, menar Broder Yun.

Du kan förvänta dig spännande vittnesbörd och ett förvandlande budskap under  Sverigeturnén, samt uppdateringar från regionerna som drabbats värst av Corona. 

Följande platser besöker han under oktober/november 2020:

Söndag 25/10 11.00 Citykyrkan i Stockholm 
Söndag 25/10 18.00 Furuhöjdskyrkan i Alunda 
Måndag 26/10 19.00 Hedvigslundskyrkan i Gävle 
Tisdag 27/10 19.00 Höglidenkyrkan i Hudiksvall  
Onsdag 28/10 19.00 Pingstkyrkan i Avesta 
Torsdag 29/10 19.00 Enakyrkan i Enköping 
Fredag 30/10 19.00 Pingstkyrkan i Örebro 
Lördag 31/10 18.00 Korskyrkan i Karlstad 
Söndag 1/11 11.00 Pingstkyrkan i Lidköping 
Söndag 1/11 18.00 Pingstkyrkan i Alingsås 

Visste du förresten att det finns 1,2 miljoner underjordiska kristna i staden Wuhan? 

Vi har tidigare skrivit om Uncle Tang under ett annat namn.

Läs mer om Broder Yuns Sverigebesök på www.ljusioster.se/broderyun

Fler artiklar

Barmhärtighet öppnar dörren för evangelisation

Missionens utmaningar i ett hårdnande klimat

Säg hej till vår nya direktor!