Bibelsällskap har fått registrering i Azerbajdzjan
Bibelsällskap har fått registrering i Azerbajdzjan
Det nationella bibelsällskapet i Azerbajdzjan har nyligen blivit registrerat gentemot staten. Det har gett nytt hopp för den kristna minoriteten.
– Vi har nu fått bönesvar som vi hoppats och väntat på länge. Vi prisar och ärar Herren!, skrev Rasim Khalilov, ordförande för bibelsällskapet i Azerbajdzjan i en rapport till internationella bibelsällskapet (United Bibel Societies).
Enligt World Watch Monitor har bibelsällskapet i Azerbajdzjan strävat efter att bli godkända i 20 år. En strävan som nu äntligen har gett resultat. Den 9 september blev de officiellt registrerade. Men det återstår att se vilka böcker bibelsällskapet verkligen kommer att kunna trycka. Azerbajdzjans hårda regler kring kristen litteratur befaras kunna sätta stopp för tryckning av Bibeln.
– Du kan varken publicera, trycka, importera eller distribuera någon religiös litteratur utan ett tillstånd från den statliga kommittén, som också bestämmer antal böcker som tillåts. Så inget är tillåtet förrän det är tillåtet, säger Felix Corely från Forum 18 till World Watch Monitor, som länge bevakat situationen för religionsfrihet i Kaukasien.
Trots det ser Terje Hartberg, en av ledarna från det internationella bibelsällskapet, ljust på framtiden.
– Det är ett fantastiskt framsteg, som kommer innebära ett nytt kapitel för all bibelverksamhet för de kristna i Azerbajdzjan.
Även Anders Blåberg från Svenska bibelsällskapet menar att en registrering gör stor skillnad för bibelsällskapets rörelsefrihet.
– Det betyder särskilt mycket för de bibelsällskap där kristna i vanliga fall befinner sig i svåra och trånga i situationer, säger han till Ljus i Öster.
Bibelsällskapet i Azerbajdzjan har också nyligen blivit invalt att bli en del av det internationella bibelsällskapet (som det svenska tillhör). Detta kommer i sig att innebära en stor skillnad, menar Anders Blåberg.
– Det finns en solidaritet mellan de olika bibelsällskapen i världen. När ett bibelsällskap startar en ny bibelöversättning eller ett bibelprojekt kan de bjuda in andra sällskap att delfinansiera eller på andra sätt stötta projektet. Det är därför en trygghet att tillhöra det internationella sällskapet. Vi utbyter också kunskap och idéer med varandra, säger Anders Blåberg.
Rasim Khalilov har för knappt ett år sedan tillträtt som ordförande för bibelsällskapet i Azerbajdzjan. Han valdes av kyrkoledare från de olika kristna samfunden och har snabbt vunnit förtroende.