Hoppa till innehåll

Bibelöversättare – anonyma hjältar

Det tar omkring 20 år att översätta hela Bibeln till ett nytt språk. Ett hårt arbete som görs i det dolda. Möt Alexander, en av dessa anonyma hjältar som arbetar som bibelöversättare.

Genom Institutet för Bibelöversättning i Moskva (IBT), stöttar Ljus i Öster översättning i bland annat Kaukasien. Det handlar om att möta behovet av Bibeln på det egna språket för olika minoritetsfolkgrupper. Läs om Alexander och hans beslut om att jobba med Bibelöversättning, mer bestämt som exeget eller Bibeltolkare. Han heter egentligen någonting annat, men vi kan inte avslöja hans riktiga namn eftersom arbetet sker i en region med en stark etablerad islamisk tradition.

Alexander berättar:

Jag har alltid jobbat med elektronik men har nyligen också blivit pastor. Jag kommer inte riktigt ihåg hur det kom sig att jag blev involverad i Bibelöversättningsarbetet, utan minns att jag fick en lista med språk från IBT om planerade projekt och blev ombedd att välja ett. Jag drog mitt finger slumpmässigt på pappret och landade på ett minoritetsspråk i Kaukasien. Först efter det började jag undersöka vad det egentligen innebär att översätta Bibeln. Jag hörde vittnesbörd från flera som var involverade i arbetet; om hur de litade på Gud fullständigt och jag kände att jag saknar den sortens tilltro. Många hade lämnat prestigefyllda jobb och flyttat till andra länder. En av dem hade flyttat från ett välbärgat land till en region där det var krig. Allt detta kom som en chock för mig.

En annan sak som slog mig var att det hårda arbetet och alla uppoffringar man gör förblir totalt anonyma. Bibelöversättare är fullständigt medvetna om att ingen någonsin kommer veta om dem, deras namn kommer inte att publiceras någonstans. Jag undrade: ”Varför gör de allt detta?” Det enda svaret som kom till mig var: ”För att Gud har kallat dem”. Jag var förbluffad över deras exempel och beslutade att säga upp mig från jobbet och hänge mig helt och hållet till min nya ambition. Jag satte sommaren som en deadline.

Sommaren kom närmare och jag insåg att jag inte riktigt ville sluta på mitt jobb ändå. Otroligt nog höjdes våra löner tre gånger under den perioden, och inte med lite, utan vi fick mycket mer än vi hade innan. Och jag bad: ”Gud, varför? Jag har jobbat här i 13 år och detta har aldrig hänt förut. Varför får jag dessa löneförhöjningar nu när jag har bestämt mig för att sluta?” Dessutom fick jag också veta att översättaren som jag skulle samarbeta med var okvalificerad och jag behövde hitta en annan. Jag förväntade mig att alla nödvändiga villkor för att starta arbetet skulle ges till mig på en silverbricka, men det hände inte.

Till slut sa jag upp mig från jobbet och det blev dags att flyga till området i Kaukasien där jag skulle arbeta. Men jag hade fortfarande inga kontakter, bara en inbjudan för att besöka ett arkeologiskt institut i någon avlägsen by och ett namn på en språkexpert som var nästan 90 år gammal. Notera att jag hade bara hans namn, inget telefonnummer. Jag åkte tillsammans med min fru som vanliga turister. Vid lunchtid var vi framme i byn. När vi gick in på museet mötte vi en äldre man som frågade mig: ”Var har ni varit? Jag har väntat på er hela dagen!” Min fru frågade mig: ”Har du avtalat ett möte med honom?” Jag svarade: ”Nej, det har jag inte gjort. Det är första gången jag träffar honom. Jag har inte ens hans nummer.” Mannen spenderade halva dagen med oss och berättade om regionen, människorna och om museet. Han gav mig också kontaktuppgifter till en av deras språkexperter. Vi gick för att leta efter denne expert och när vi hittade honom, lyste hans ögon upp och han sa: ”Kommer du att lära dig mitt språk? Bra! Jag vill att mitt språk ska leva vidare.”

Han började predika islam till mig och jag kände mig totalt förvirrad. Hur är det möjligt för en muslim att börja översätta Bibeln, tänkte jag. Då mindes jag att ingenting är omöjligt för Gud och jag och min fru bad för situationen. Nästa morgon kom vi överens med språkexperten och han gick med på att översätta några Bibelställen tillsammans med oss. Jag insåg då att Herren håller på att öppna dörrar.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet