Hoppa till innehåll

Jordbävningskatastrofen i Turkiet

Dammet har lagt sig och bland resterna av flervåningshusen skymtas tapeter, soffor och sängar. När marken började mullra, sjönk husen som skepp genom natten och nu kantas gatorna av betongvraken ur vilka människorna försiktigt dras ut. 

Bilderna som just nu kablas ut ur Turkiet visar på en obeskrivlig förödelse. I skrivande stund rapporteras det att 16 000 människor mist sina liv i katastrofen. Men vi har också fått se det ena miraklet efter det andra allteftersom människor hittas och räddas. 

Förödelsen är apokalyptiskt, berättar SVTs mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid. Många har förlorat allt och situationen är desperat. Området, kring jordbävningens epicentrum är bergigt. Det är vinter och det är kallt. Den vardagliga infrastrukturen har helt slagits ut och det råder stor brist på livsnödvändigheter, berättar vår partner Emre i Turkiet. 

– Olika organisationer gör sitt bästa, men det räcker inte till, det är många byar som räddningsarbetare och förnödenheter fortfarande inte nått fram till, säger han. 

Nu behöver så många som möjligt hjälpa till och därför har ett antal kyrkor, bland annat Emres församling gått samman för att räcka ut en hand till de nödställda. De har sedan tagit kontakt med pastorer i den jordbävningsdrabbade regionen och identifierat behoven, förklarar han. 

Den första transporten gick under lördagen den 11 februari och nådde hamnstaden Iskenderun under söndagsmorgonen. Förnödenheterna är nu placerade i en kyrka i staden och kommer att distribueras till drabbade områden i närheten med hjälp av minibussar.

Den första lastbilen fylldes med:

– Kläder och filtar

– Vatten och matkonserver

– Hygienprodukter

– Blöjor och barnmat m.m

Just nu är behovet av uppvärmning stort och man vill även köpa in flera värmepannor. Nöden är enorm och lördagens transport var den första av flera planerade transporter. Framöver vill man även skicka och sätta upp tält, enkla boenden, kök och generatorer med mera. 

Därför öppnar vi nu upp en katastrofinsamling för att fylla dessa lastbilar. Vi hoppas att du vill ge en gåva och göra detta tillsammans med oss. Var också med och be för Turkiet! För de som söker bland spillrorna av sina raserade liv och som lämnats kvar utan sin familj. För den som kurar ihop sig i sin bil, vars hem, mataffär, skola och arbetsplats jämnats med marken. Var med och be för den akuta situationen och den återhämtning som väntar de som drabbats. 

Ge en gåva genom att swisha till nr: 900 36 25 eller via bankgiro 900-3625

Märk gåvan ”Akuthjälp Turkiet” 

Första lastbilen med förnödenheter till de jordbävningsdrabbade har nu nått sin destination.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet