Hoppa till innehåll

Samir drömmer om att starta 24 kyrkor (del 3)

Evangeliet sprider sig bland unga trots hoten och övervakningen

”För mig är det underbart att se vad Gud gör i Centralasien! Det finns så många vittnesbörd som jag skulle vilja dela säger Samir som är en av Ljus i Östers medarbetare i Centralasien.

Samir är övertygad om att det är Gud som leder människor till dem och att teamet de byggt upp måste vara redo att ta emot dem. Han vittnar om att teamet varje vecka bjuder in nya människor till församlingen och leder dem till Kristus, de i sin tur tar med sina vänner till kyrkan och så fortsätter det.

”För mig är det underbart att se vad Gud gör i Centralasien! Det finns så många vittnesbörd som jag skulle vilja dela, men jag måste få berätta om en 19-årig tjej som kom till vår kyrka för en vecka sedan. Hon kom från ett barnhem och hade på sig en huvjacka som hon nästan gömde sig i. När hon tog av sig jackan, såg vi att hon hade ärr på handlederna. Vi började prata om ärren och gjorde det på ett kärleksfullt sätt. Då började hon gråta och visade också ärren som hon hade på magen. Hon berättade att hon har försökt ta sitt liv flera gånger. Vi lyssnade på henne och delade enkelt evangeliet med henne. 

En dag, bara kort efter det mötet, vaknade jag på morgonen och såg att en hemgrupp hade samlats hemma hos mig. Min fru delade evangeliet med några flickor och tjejen från barnhemmet var också där och hade dessutom tagit med sig flera av sina kompisar. När jag tänker på hur hennes liv har förändrats, hur hon delar evangeliet med andra tjejer på barnhemmet och att de redan efter en vecka samlas i mitt hem för att få höra mer, så ser jag hur Gud arbetar. Det är en häftig multiplikationseffekt.”

Gemenskapen är magnetisk och tillväxten sker varje vecka. Däremot berättar Samir att de kristna i Centralasien känner sig ensamma: ”Vi bor i länder där 90 % av befolkningen är muslimer. Det finns bara 0,01 % evangeliskt kristna här, så vi känner oss verkligen ensamma som kristna i våra länder. Det vi behöver mest är böner.

Om någon kan be för oss, kanske fem till tio minuter varje dag, och låter oss få veta det så skulle det vara underbart. Om unga människor här vet att det finns folk i olika länder som ber för oss, så är det en välsignelse för oss. Be om beskydd, eftersom säkerhetspolisen har ögonen på oss. Vi kan inte samlas på samma plats, utan byter plats varje vecka för att myndigheterna inte ska veta var och när vi möts. Vi kan inte heller träffas på kaféer, på grund av att lagen inte tillåter det, och vi har ingen egen byggnad. Det är bra om någon kan be om en byggnad och också om ekonomiskt stöd, så att vi kan stötta dem som vi sänder ut som missionärer till olika städer och länder.”

För att förverkliga sin vision behöver Samir och teamet stöttning från omvärlden. Deras vision är vår vision, deras utmaningar våra utmaningar och deras segrar våra segrar. Om du vill läsa mer om vad våra medarbetare i öster upplever kan du passa på att prenumerera så hör vi av oss när vi publicerar nya inlägg och evenemang!

Ljus i Öster stödjer den kristna församlingsrörelsens arbete i Centralasien. Du kan vara med och bidra till att fler människor får höra om Jesus, får en Bibel på sitt eget språk och blir frälsta. Märk din gåva med ”24 nya församlingar Centralasien”.

Vill du vara med och be samt att vi förmedlar det vidare till Samir och teamet i Centralasien, kan du meddela det till oss på info@ljusioster.se

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl. 

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet