Hoppa till innehåll

Samir drömmer om att starta 24 kyrkor (del 1)

Allah kunde inte jämföra sig med Jesus

Samir har en stor vision. ”Varje morgon när jag vaknar, tänker jag: ’Gud, 24 kyrkor! Det är omöjligt’, men det är klart att det inte är omöjligt, för ingenting är omöjligt för Gud”, säger Samir som är en av Ljus i Östers medarbetare i Centralasien.  

Samir lyfter sin hand, räknar upp fem länder på sina fingrar och säger: 

”Centralasien är fem länder och om jag ska rangordna hur tufft det är för kristna så är Kirgizistan mest öppet, jämfört med de andra centralasiatiska länderna. Kirgizer är väldigt öppna och ungdomar kan dela evangeliet där. Sedan kommer Kazakstan och Uzbekistan som öppnar upp mer och mer. Uzbeker har nu också fått sin egen Bibel på sitt eget språk. Det är stort! På fjärde plats ligger Tadjikistan och sist Turkmenistan där det är väldigt stängt. Inga missionärer kan komma in eller stanna där och folket har inte tillgång till evangeliet.”

Samir växte upp som muslim och var respekterad i moskén, bland annat för att han talar flytande arabiska. Hans bror var drogmissbrukare och fick hjälp på ett rehabiliteringscenter i en kristen kyrka. Det var via brodern som Samir för första gången kom i kontakt med Jesus. 

”När jag var 14 år besökte jag moskén varje fredag och varje lördag gick jag till min bror på rehabiliteringscentret i den kristna kyrkan. Efter ett tag började jag jämföra dessa två ställen och fundera över var den verkliga guden finns. Jag såg kärleken mellan de kristna och i moskén såg jag bara lagen. Jag var van vid att jag måste be fem gånger per dag. En dag kom jag till mitt rum och började be. Jag sa till Gud: ’Vad är ditt namn? Är det Jesus, eller Buddha eller Allah? Vem är du? Snälla, visa dig själv’, och han började visa mig. Varje dag förändrades mitt hjärta mer och mer och Jesus förändrade mitt liv och hela min familj. För att göra en lång historia kort, blev jag en del av den kristna kyrkan här i staden.”

Samir är Ljus i Östers lokale medarbetare i ett av de centralasiatiska länderna. När han berättar om sin tro, tjänst och mission, ler han stort och verkar ha mycket energi och iver. Samir har en vision, att fram till och med år 2030 starta 24 kyrkor i regionen. Hur detta ska gå till och hur de arbetar kommer du kan läsa om i två andra inlägg framöver. Passa därför på att prenumerera på våra blogginlägg så hör vi av oss när vi publicerar nya blogginlägg och evenemang!

Ljus i Öster stödjer den kristna församlingsrörelsens arbete i Centralasien. Du kan vara med och bidra till att fler människor får höra om Jesus, får en Bibel på sitt eget språk och blir frälsta. Märk din gåva med ”24 nya församlingar Centralasien”.

Vill du vara med och be samt att vi förmedlar det vidare till Samir och teamet i Centralasien, kan du meddela det till oss på info@ljusioster.se

Namnet är ändrat av säkerhetsskäl. 

Fler artiklar

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet

En minnesvärd årsmöteshelg