Hoppa till innehåll

18 talibaner har lämnat islam för att följa Jesus

I talibanernas regim riskerar konvertiter dödsstraff. Den senaste tidens rubriker kan ge bilden av att talibaner inte är mottagliga för evangeliet. Men nu vittnar 18 nyfrälsta talibaner om motsatsen.

Under en resa i ett land i Centralasien berättade en av Ljus i östers missionärer att deras församling kommit i kontakt med 18 talibanska konvertiter i grannlandet Afghanistan. En kvinna med verksamhet i båda länderna förmedlade kontakten och blev konvertiternas länk till församlingen. Med deras hjälp tränas nu konvertiterna i lärjungaskap, för att sedan kunna återvända till sitt hemland. Trots den mörka utvecklingen fortsätter Ljus i östers verksamma partner i regionen att nå både afghaner och talibaner.

En av dem, en socialarbetare från Sydostasien som på grund av oroligheterna vid talibanernas övertagande nyligen tvingats lämna Afghanistan, har i snart fem år arbetat som volontär i landet. Arbetet har gett henne möjlighet att vittna under hembesök, be med muslimer och se människor komma till tro på Jesus. Riskerna med en sådan verksamhet är hon väl medveten om: självmordsbombare som terroriserar otrogna, myndigheter som spanar efter missionärer och talibaner som dödar kristna.

Funderingar om riskerna, berättar hon, måste man släppa.

– Ingen skulle orka leva på en sådan plats om man hela tiden tänker på riskerna, säger hon.

Hennes största oro är dock inte att dö på fältet utan att återvända till sitt hemland som krympling. Det sista hon vill är att bli en försörjningsbörda för sin familj.

Under åren har socialarbetaren förmedlat kodade meddelanden med glädjande glimtar från fältet. Nyblivna troende uttrycker att “de har tagit emot breven” och “lärt känna familjen”, berättar hon. Men vår medarbetare uttrycker också en frustration. Det är otroligt svårt att följa upp och bygga lärjungar på en sådan plats.

Vikten av ett fungerande uppföljningsarbete är uppenbart. Att träna 18 talibanska konvertiter till att bli lärjungar är ett livsfarligt arbete för medarbetarna, men framför allt för konvertiterna själva. Men i och med talibanernas maktövertagande hårdnade tonen ytterligare och de 18 lever nu isolerade från omvärlden, med Ljus i östers lokala missionärer som enda förankring till resten av världen. Denna enda förbindelse, som vi vill vara med och stärka, är därför livsviktig för dem.

Ljus i öster stöttar och får rapporter från ett flertal lokala missionärer i Centralasien. Sekler av traditionella muslimska värderingar gör att folken på ytan verkar svåra att nå. Men dessa missionärer vittnar om en rörelse under ytan. Om unga människor som lämnar islam för att helhjärtat närma sig Jesus och som tillsammans med Honom förändrar regionen.

Vi vill se ett fritt Afghanistan där Jesu kärlek regerar. Med din hjälp kan vi ge människor i Centralasien hopp, plantera nya församlingar och sända ut fler missionärer till områden dit ingen annan gått tidigare.

FOTNOT: Några detaljer är ändrade av säkerhetsskäl. Mannen på bilden har ingen koppling till texten.

Gör en insats för folken i Centralasien
Swisha en gåva till 900 36 25, märk “Centralasien”.

Läs mer på ljusioster.se/centralasien

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet