Hoppa till innehåll

13 saker kristna i Sverige kan vara tacksamma för

Sådant som en kristen ser som en självklarhet i Sverige, är olagligt eller till och med farligt på andra platser i världen. Som kristen får du inte:

1. Delta i zoom-gudstjänst

Om du hade bott i Kina kanske du hade sett poliser storma in i rummet hos en av de andra mötesdeltagarna på Zoom (en app för videokonferenser). Ledare för husförsamlingar har arresterats mitt under livesändning.

2. Bjuda med någon till kyrkan

Hade du bott i Ryssland hade du själv kunnat gå till kyrkan, men du får inte bjuda med dig någon du möter ute på gatan. Det klassas nämligen som missionsverksamhet vilket är förbjudet sedan 2016. Hur denna lag efterlevs och tolkas ser dock lite olika ut på sina håll i landet.

3. Äga en Bibel

Om du som nordkorean faktiskt fått tag på en Bibel, så hade du fått göra allt du kan för att inte bli ertappad med den. Förr grävde en del ner bibelsidor utomhus. Nu för Ljus i Öster främst in digitala Biblar som ser ut som något annat och är kodade för att skydda innehavaren. Att äga en Bibel kan straffas med koncentrationsläger. I andra länder, bland annat i Centralasien, får man bara äga den bibelöversättning som staten godkänt, som ofta trycks i små upplagor.

4. Hjälpa människor i nöd

Hade du bott i Wuhan när Covid-19 bröt ut, och följt med de kristna ut för att hjälpa sjuka, så hade du kanske också blivit arresterad. Kina har nämligen märkt att kristet hjälparbete kan leda till att fler blir kristna och därför vidtagit åtgärder för att stoppa sådana initiativ. I Turkmenistan får ingen jobba med hjälparbete eller biståndsarbete överhuvudtaget – eftersom ledningen menar att landet är perfekt och inte har något behov av hjälp.

5. Ha söndagsskola eller ungdomsmöte

I Kina hade du fått upptäcka att det är åldersgräns på att gå till kyrkan. Tresjälvkyrkan, som är statsregist- rerad och kontrollerad av staten, får inte ha barnverksamhet. Varken barn, ungdomar eller studenter får befinna sig i kyrkans lokaler. På vissa platser i Centralasien måste man få tillstånd innan man har barnmöten, men tillståndet får man i princip aldrig. Ryssland har genom nya lagar begränsat möjligheten att ha barnläger. Det krävs särskilt godkännande ifrån en särskild instans, vilket är svårt att få.

6. Resa fritt

Att fritt resa ut ur landet är inte så lätt om man lever i en diktatur. Men även när du reser inrikes kan du få problem. Hade du bott i Kina hade du fått sociala minuspoäng för att du är kristen och då kan du nekas att köpa biljetter, även om du har råd. I kinesiska regionen Xinjiang hade du blivit stoppad av polisen om du tagit en ny rutt till jobbet. Kameror med ansikt- sigenkänning registrerar nämligen om du gör något oväntat.

7. Ladda ner WhatsApp

Hade du befunnit dig i Kina hade du kunnat tro att du googlar, men det är inte riktiga Google du hamnat på. Och av någon anledning lyckas du inte logga in på WhatsApp. Orsaken är att Kina, och även Nordkorea, har sitt eget internet. Från Xinjiang berättas det att de scannar av telefoner och att människor tagits till ”omskolningsläger” för att de laddat ner WhatsApp.

8. Prata ostört i telefon

Om du bodde i Ryssland hade du kanske hört klickljud under ett telefonsamtal. Våra medarbetare i Moskva har varit med om att de hört en tredje part under samtalet. I Kina kan man bli avlyssnad om man blivit svartlistad.

9. Lyssna på en predikan

Som nordkorean hade du absolut inte fått gå på gudstjänster, men för att hålla upp en fasad mot turister finns gudstjänstlokaler som drivs av skåde- spelare. Där kan man lyssna på en ”predikan”. Kristna nordkoreaner som vill höra en riktig predikan, har inget annat val än att samlas i hemlighet ute i naturen. I flera länder i öst är det förbjudet för majoritets- befolkningen att lyssna på en predikan men det går bra för de som är inflyttade till landet eller turister. Till exempel går det bra att besöka en kyrka i Iran om du kommer från ett annat land, men medborgarna måste vara muslimer och får inte gå dit.

10. Be frälsningsbön

Hade du varit muslim och blivit kristen, så hade du gjort något som är olagligt var du än befinner dig i världen. Islam tillåter ingen konvertering. I de länder där staten också är Islamisk är det livsfarligt att bli kristen. Även om landet i fråga godkänt FNs deklaration om att man får välja sin religion, så fungerar det inte i praktiken. Till exempel är en muslim fri att välja sin religion själv, så länge den väljer islam. Muslimer som tar emot Jesus i något av de länder där vi verkar, brottas säkerligen med hur de ska ta steget och berätta det offentligt. Vi vet om många kvinnor som blivit frälsta, som håller det hemligt för sina män.

11. Döpas eller döpa någon

Hade du bott i Dagestan eller Tjetjenien, och blivit troende, hade dopet kostat allt. Man lever i en hederskultur där fruktan för konsekvenserna från närstående lett till att folk som döpt sig flytt landet. För tibetanbuddhister är det också nästintill omöjligt att döpa sig. I Turkmenistan passar man på att döpa människor i en flod mitt på dagen när det är som varmast, för då är alla andra inomhus. Många döps i små barnpooler i hemlighet.

12. Skicka en bibelvers till en vän

I vissa länder i öst hade du fått vara kreativ med hur du formulerar dig, ifall någon läser dina meddelanden på sms, mail eller sociala medier. Om du skickar en vers behöver du skriva på ett sådant sätt att det inte går att förstå att det är från Bibeln. En del försöker få sina mail att se ut som skräppost, så att de ska gå under radarn. I Kina används WeChat till allt möjligt och därigenom kan myndigheterna hålla koll på både dina transaktioner och vem du umgås med.

13. Ha bönemöte hemma i vardagsrummet

Du hade mött förbudet som kines, som ryss och som nordkorean. Inte heller i Centralasien, mellanöstern eller Kaukasien är det tillåtet att ha bönemöte hemma. I vissa av länderna sägs det att det går bra om man ansökt om tillstånd, men det brukar inte beviljas. Att istället bygga en kyrka för att samlas hjälper inte heller, eftersom det är lika svårt att få registreringar och tillstånd den vägen.

Vi är så tacksamma för den frihet vi faktiskt har i Sverige. Men också för att vi fått följa så många modiga kristna, som lever under sådana här förhållanden, de senaste 117 åren. När du stödjer Ljus i Öster stödjer du också alla lokala arbetare som verkar uthålligt för Jesus – oavsett vad konsekvensen blir.

Fler artiklar

Jesu kärlek till barn i Nepal

Från missbruk till att bli Guds tjänare

En stund i arkivet